Kwaliteit

De kweker teelt de medicinale cannabis voor het BMC onder gecontroleerde omstandigheden die zijn afgeleid van de regels voor Good Agricultural Practice (GAP). Dit betekent dat de cannabis geen pesticiden, zware metalen, bacteriën, schimmels of andere ziekteverwekkers bevat.

Eisen

De hoeveelheid werkzame bestanddelen / werkzame stoffen is gelijk in elke nieuwe oogst van een bepaald product, zodat de gebruiker altijd een product van dezelfde sterkte krijgt. Om dit te realiseren heeft het BMC onder andere eisen vastgelegd waaraan de ketenpartners (waaronder de teler en de logistieke dienstverlener) moeten voldoen.

Onafhankelijke laboratoria

Om aan gebruikers te kunnen garanderen dat de medicinale cannabis van het BMC aan alle eisen voldoet, testen onafhankelijke laboratoria de geproduceerde medicinale cannabis op de aanwezigheid van ongewenste stoffen zoals zware metalen en bestrijdingsmiddelen en op de aanwezigheid van mogelijke ziekteverwekkers. Na goedkeuring van deze laboratoria geeft het BMC de medicinale cannabis vrij voor aflevering in de apotheek.

Cannabis uit de coffeeshop

De Universiteit van Leiden heeft onderzoek gedaan naar de kwaliteit van cannabis uit de coffeeshop. Uit het onderzoek is gebleken dat de cannabis uit coffeeshops niet van farmaceutische kwaliteit is. Deze cannabis is vaak verontreinigd met ziekteverwekkers. Het gebruik van cannabis die niet uit de apotheek komt, houdt daarom een ernstig gezondheidsrisico in voor patiënten.